След като успешно се справихте в рамките на два дни с горните четири стъпки, идва времето да се насочите и към избора на ресторант според броя на гостите и концепцията, която си представяте. Много двойки младоженци ще се изсмеят нервно, когато кажа, че изборът на ресторант е една от лесните стъпки в организирането на сватбата, тъй като понякога въпросът започва да се разпростира в стотици часове обикаляне, сравняване и по същество търсене на заровено съкровище. Плюсът в тази ситуация е, че поне се научавате да правите много красиви сравнителни таблици в Ехсеl.
Изборът на ресторант е лесен, защото е ограничен. Популярните за сватби ресторанти са ограничен брой. Като вземете предвид капацитета им спрямо броя на гостите ви, ценовите нива спрямо вашите изисквания, както и още едно-две условия (например да е удобно за пушачи или да има градина), тогава изборът се свежда до едно-три места.
Препоръчвам ви да насочите избора си по-скоро към популярните и често избирани за сватби ресторанти, тъй като там нещата са проверени и изгладени от много двойки преди вас. Проверени са в реални условия различни подредби на масите, къде да бъде диджеят и къде да бъде булчинската маса, така че да не трябва вие тепърва да мислите как да освободите още няколко квадратни метра за дансинга. Броят на сервитьорите е оптимизиран, а в кухнята е по-вероятно да знаят какво правят, така че вечерята да бъде сервирана навреме. Контактите с управителя и оферирането би трябвало да текат по-гладко и потенциалните ситуации да се обсъждат предварително, а не когато възникнат като проблем.
Не се колебайте да потърсите съвет и мнение за ресторантите от сватбения фотограф, видеографа и дисководещия, които сте харесали и с които предстои да се срещнете. Напълно възможно е да получите ценна вътрешна информация и наблюдения, за които не ви е и хрумвало да попитате. Срещите ми с част от младоженците протичат на етап, когато все още не е избран ресторант, което много ме радва, защото в този случай мога да бъда полезен с предложения, които да ги улеснят при избора на най-подходящата за тях локация.
Предимства и недостатъци на залите за сватби
Сватбата е събитие, което се върти около дансинга, и често пъти погледите са насочени натам, както и към младо- женската маса. Затова и помещенията, подходящи за сватби, са с правилна форма и без скриващи видимостта колони. Някои младоженци намират подобна обстановка за стерилна и затова умишлено търсят локации, които да бъдат по-разчупени. Все пак в общия случай не смятам, че това е добро решение.
Самият дансинг, освен че трябва да е видим от всички маси, трябва да е и в центъра на залата, както и да е достатъчно голям. Има немалък брой ресторанти, в които мястото на дансинга по-скоро напомня на детски кът за игра в дъното на помещението.
Най-добрият вариант за настаняване на гостите е на кръгли маси – не само дават възможност за общуване между повече хора, кръглите маси са по-удобни за ставане и сядане и осигуряват повече място за разминаване на гостите.
Най-неудобни за настаняване на гости са големите сепарета, от които можеш да се измъкнеш само ако вдигнеш на крака всички от теб до последния в редичката. Неудобни са и вторите полуетажи, тъй като настанените там гости от участници се превръщат по-скоро в зрители на събитието, и то само тези, които са най-близо до парапета.
За предпочитане от визуална и фотографска гледна точка са светлите ресторанти пред тъмните – особено ресторантите, които повече напомнят на дискотека. В тях прекалено силно изпъкват и ограничават младоженците в избора на украса много ярките цветове в интериора, например червеното.
Какво да попитаме управителя на ресторанта
В офертите, които ще получите от ресторантите за сватби, би трябвало да е включена почти цялата необходима информация, на базата на която да направите избор. Нещата, които е възможно да се пропускат и съответно стават предпоставка за разочарование от страна на младоженците, са:
• До колко часа можем да ползваме залата на ресторанта
Практиката при почти всички ресторанти е в цената на кувертите да са включени пет часа ползване на залата, след което се заплаща такса за извънредни часове. Малко сватби продължават повече от седем-осем часа и все пак в редки случаи компанията може да има достатъчно сили за танци и до сутринта. Младоженци са ми се оплаквали как сватбата им е била прекъсвана от управителите в един часа след полунощ, независимо че те са били готови да си платят извън-редните часове. Коментарът е бил: „Ама ние не очаквахме, че вие ще останете до толкова късно.“
• Обвързани ли сме по какъвто и да е начин да работим с дисководещ, декоратор или сватбен агент, предложен от вас
Дори и намек за нещо подобно е изключително некоректна практика, най-често свързана с плащането на неофициални комисиони. Ако мениджър на ресторант настоява за подобно нещо, съветвам ви да се насочите към друг ресторант.
• Налага ли се някакво ограничаване на силата на музиката след 22 часа
Този въпрос е задължителен, особено за ресторанти в по-малки хотели, както и за такива в непосредствена близост до жилищни сгради. Намаляването на силата на музиката неминуемо се отразява и на броя танцуващи на дансинга. Поне що се отнася до София, ресторантите с такъв проблем са единици.
• Какъв алкохол можем да внесем и какъв не можем
На повечето сватби алкохолът не се поръчва на ресторантски цени, а се внася от младоженците или се предлага от ресторанта на цени, близки до тези в магазинната мрежа. В случай че ще внасяте алкохол, изрично трябва да се уговорите дали към него спадат бирата и виното. Известни са ми няколко случая с подобни неразбирателства, един от които особено „забавен“, – за булка и нейните двадесет каси бира, които така и не били приети в ресторанта.
• Колко сервитьори ще обслужват нашите гости
Отговорът на този въпрос не е толкова критерий за качеството на услугата, колкото изказване на намерение от ваша страна, че държите и ще изисквате добро обслужване
на сватбата. Всъщност при ресторантите от достъпен клас, където бутилките с напитки и салатите са предварително разположени по масите, и двама сервитьори могат да се справят отлично с обслужването на сватба от 100 гости.
• Колко дни най-късно преди сватбата трябва да заявим окончателния брой куверти
Ресторантите изискват определено технологично време, за да се подготвят за сватбеното тържество. От друга страна, колкото по-бързо заявите окончателния брой куверти, толкова по-малък е рискът от заплащането на куверти за гости, които са възпрепятствани в последния момент.
Как да сравняваме офертите на сватбените ресторанти и кога 60 лева са по-малко от 40 лева
Разходите за вечерта в ресторанта обикновено са най-голямото перо от бюджета на една сватба, освен ако не правите тържество с рокля на Вера Уанг в мотел „Рай“ в Тънкашевци.
В офертата, която получавате от харесания ресторант, наред с менюто за вас и вашите гости получавате и списък с допълнителните услуги, включени в цената на куверта. В някои случаи тези допълнителни услуги ви спестяват немалка част разходи, с които иначе ще се сблъскате на по-късен етап и ще повишат значително крайната цена на вашето тържество.
Ето и допълнителните услуги на ресторантите, които ви спестяват най-много пари. За пример ще използвам сватба със 100 гости.
Сватбена торта в куверта
Спестява ви 300-400 лева.
Безалкохолни напитки в куверта
Спестяват ви около 450 лева и ви осигуряват спокойствие.
Съвсем в рамките на примера и доста относително нашите 100 хипотетични гости ще изпият 60 литра минерална вода и 60 литра безалкохолни напитки.
Ресторантът може да включи всички безалкохолни напитки, кафета и чайове в цената на куверта без ограничение, като по този начин ви осигурява спокойствието да знаете, че няма да имате допълнителни разходи по това перо, или би могъл да ви включи една минерална вода плюс едно безалкохолно, а останалите да ви продаде извън куверта според изпитото. В много редки случаи може да ви се даде възможност да си внесете и безалкохолните напитки. В най-лошия случай имате 181 бутилки минерална вода от 0,330 мл по 2 лева, както и 240 бутилки безалкохолно също на цена 2 лева. И тъй като имаме 200 бутилки, включени в цената, вие трябва да платите оставащите 221 за 450 лева общо.
Алкохолни напитки в куверта
Спестяват ви около 1000 лева, разкарване и опасността да се сдобиете със запас от уиски за следващите три години. В почти всички случаи алкохолът не се поръчва на ресторантски цени по време на сватбата, ами се доставя по друг начин. На доставни цени алкохолът за 100 гости би могъл да излезе грубо 800-1000 лева, но ако трябва да сте сигурни, че всичко ще стигне и не можете да направите точна сметка по гости, сумата би скочила доста.
Различните ресторанти предлагат един от следните варианти:
1) Включена в куверта селекция от алкохолни напитки с неограничена консумация.
2) Алкохол от ресторанта на доставни цени.
3) Внасяне на алкохол от младоженците с така наречената такса „тапа“ или „тирбушон“, определена на гост или на бутилка.
4) Внасяне на алкохол от младоженците без такси.
5) Част от алкохола (концентрат) се внася от младоженците, а друга част (например вино) се предлага от ресторанта на ресторантски цени.
Когато вие внасяте алкохола, следва да направите много внимателна оценка какво количество ще изпият вашите гости, защото след това ще ходите да пазарувате въпросното количество, а неизпитото ще ви остане личен резерв. В опре-делени магазини предлагат опцията да върнете излишното количество, но и цената в тези магазини е малко по-висока от нормалното.
Допълнителни часове наем на ресторанта, включен в куверта
Спестява ви до неколкостотин лева.
При ангажирането на ресторант за сватба в масовия случай ангажиментът е за пет часа, след което трябва да се доплаща на база допълнителни часове. Ако не искате да спирате касапски сватбата си на петия или шестия час, то в 98% от случаите вечерните сватби продължават до тръгването на последните гости минимум седем часа, а понякога и осем-девет часа. Ето какви решения предлагат ресторантите:
• Единици ресторанти предлагат опция без овъртайм или с минимален такъв.
• Един или два безплатни допълнителни часа над петия.
• Овъртайм на средна цена – от 50 до 150 лева на час.
• Овъртайм на висока цена – около 150 лева на час.
• Овъртайм в аритметична прогресия – 100 лева за първия час, 200 лева за втория час и т.н.
Украса на ресторанта, включена в куверта
Спестява ви до 1000 лева.
Какво предлагат ресторантите:
• Пълна украса на ресторанта с живи цветя, калъфи, табелки за маса и други.
• Украса без живи цветя.
• Украса само на сватбената маса.
• Без украса.
Нощувка за младоженците, включена в куверта Спестява ви до 200 лева.
Ресторантите, които са част от хотели, почти без изключение предлагат включена в цената и нощувка за младоженците. Дори и избраният от вас ресторант да няма хотелска част, ви препоръчвам да запазите стая в хубав хотел наблизо и да се насладите на едно страхотно утро, закуска, СПА и други вълнуващи неща в деня след сватбата.
Стаи за вашите гости с отстъпка, включена в куверта
Осигуряват ви спокойствие и удобство за вашите гости.
И отново ресторантите, които са част от хотели, почти без изключение предлагат добра отстъпка в цената за настаняване на вашите гости.
Напитка за добре дошли
Спестява ви 200-300 лева.
Напитката за добре дошли се съчетава отлично с изнесените ритуали за сключване на граждански брак, както и с наздравица и получаване на подаръците не по време на тържеството, а в самото му начало, при влизането на гостите в ресторанта.
Погача за разчупване
Спестява ви 25 лева.
Нетрадиционни предложения
Преди време ресторант беше включил в офертата си за сватби извън сезона услугите на добър дисководещ без оскъпяване на кувертите. Това спестява около 500 лева на младоженците. Други нетрадиционни предложения включват безплатен куверт на всеки 20 поръчани куверта или празнична вечеря за първата годишнина от сватбата ви.
Избор на фотограф, виаеооператор и дисководещ
Добре е да започнете срещите с фотограф, видеооператор и дисководещ, когато датата е избрана и сте сигурни в нея – това най-често означава да сте направили депозит за ресторант. В противен случай рискувате (особено през най-активния период за запазване на дати – януари) да се срещнете и да харесате услугите на някое от горните лица, а само един- два дни по-късно той да бъде ангажиран от друга двойка.
Срещнете се с фотографа, преди да сте запазили часове за ритуалната зала и църквата. Аз и предполагам и част от моите колеги сватбени фотографи, видеооператори и дисководещи, отделяме специално внимание по време на срещите ни с младоженци, за да предложим оптимален вариант на сценарий и график за сватбения ден на базата на опита ни, натрупан от десетки и стотици сватби, закъснения, подранявания, изнервени младоженци и скучаещи гости. Достатъчно е една двойка да ви изпревари за фотографа, оператора, дисководещия и ресторанта, които сте харесали.
При декоратора, гримьора, фризьора и другите услуги на сватбата имате малко повече поле за лавиране, тъй като те могат да поемат повече от една сватба в един ден. Все пак не се бавете и с тяхното ангажиране с оглед да запазите най-подходящите часове за вас, а отделно и те имат някакъв пределен немного голям капацитет от брой ангажименти.